Aldy Shah On

Halo semua geng2 blogger! first at all sowie kalau aku nih ganggu mood korang time2 tengah happy tuh, ada sedikit story..err, klau tulis panjang2kan korang tak nk dtg dah blog Aldy Shah!, haha, Peace!, jgn marah yaa... Korang punya kuku sehat tak? aku dapat idea untuk update blog dengan entry nie setelah ter tengok kuku sorang hamba Allah nih! cantik! sehat! dan putih!

Alang2 aku nk update blog,terus cite pasal menda tu larh! well, try korang check kuku korang tue sihat atau tak, putih atau hitam berkarat? err, yang aku maksudkan kat sini ialah kuku kaki yea..kuku jari sihat kan? dah potong kan? Fuh! mamposs nk jawab soklan aldy shah yang bertubi2 nih, hahaha klau jenis yang ske pakai kasut tak nampak lar kuku jari dye, tapi jenis yang pakai selipar or jenis kaki besi iaitu berkaki ayam sambil tgok wayang compem uols nampak kuku kaki dorang kan?

Eeee mesti ko kutuk kaw2 klau nampak laki tue ensem tapi kuku kaki panjang dan berkarat! kat sini Abg Aldy ang nak share sikit kenapa berlaku kuku kaki berlumut nih yea..baca jgn tak baca.

1.Kuku kakai uols terdedah dengan suhu panas dan lembab berterusan, hah! time nie kulat2 yang bengong tuh akan masuk celah2 kuku kaki yg panjng cam kuku hantu tuh!
2.Memakai kasut dan stoking yang tidak punya pengudaraan yg baek, laen kali pasang aircond dalam kasut tuh yerk! ( Sowi..lawak bodoh plak)
3.Kaki yang sensitif, tuan punya badan sensitif takpe, yg tue tak diambil kira yea teman2...
4.Kaki uols cepat berpeluh, huh! aku ingat ketiak jer kuat berpeluh, hahaha, kaki pon kuat berpeluh jugak ropernya..bru taw nih..hahaha
5.Tak jaga kuku dengan betul,nak pesan ni, kena rajin wat manicure yerk, jgn main potong kuku guna pisau potong sayur plak, jijik lorh!

 
Ok..Hah! nampak gambar kat atas tu? itu lar antara contoh kuku yang mmg kronik,kena rawat serta merta!, jangan sampai kuku uols jadik cam kat atas dah lar, tak nk kawan! huh! kalau ada masalah leyh rujuk dr pakar yea..saya hanya menasihat, anda pon hanya membaca jer kan3?

Sekarang dah taw kan? klau jumpa orang yang kuku dye tue sakit dan tak bermaya tegur2 larh yerk,klau dye marah, cakap Aldy Shah yang sruh tegur, tak pon pass dye kat aku, meh nak bagik taklimat jaga kuku dengan betul secara percuma kat orang tue...berani marah Aldy Shah aku geget dia jap lagik, Wachaaa! Opss..hehehe..